Farger på Grindvoll stasjon

Jugendstilen var stort sett preget av lyse farger og lite kontraster. Ved den tidligere sveitserstilen var det vanlig å ha stor kontrast mellom panelvegg og bygningsdetaljer. Dette ble også valgt for Grindvoll stasjon. Her følger en liten beskrivelse av hvordan fargene har vært opp igjennom årene.

Da Grindvoll stasjon fikk sitt første malingsstrøk valgte man en lys okerfarge på bygningen, mens detaljer og vindusrammer ble malt i en mørk grønn tone. Bildet under viser en såkalt «fargetrapp» som er laget på et panelbord. (Fargetrappen lages ved å legge på malingsfjerner, skrape vekk et lag og repetere prosessen inntil en har kommet inn til treverket).

Farger på Grindvoll stasjon gjennom tidene

Vi ser tydelig at den innerste fargen er i okergul. Her er et gammelt postkort fra Grindvoll som er fargelagt med noe som ihvertfall er i nærheten av stasjonens opprinnelige farger:

grindvoll-1914-kolorering4

Rundt 1920 ble stasjonen malt lys grønn. I dag (etter restaurering) er den utvendige fargen stort sett lik fargen fra 1909.

Detaljene på bygningen har for det meste vært malt i en mørkere farge. Opprinnelig var denne mørk grønn. Deretter ble detaljene malt hvite, videre i ulike varianter av mørk oker. I dag, etter restaurering, er detaljene på bygningen malt i en mørk rødbrun farge – «Dodenkop». Denne var svært vanlig på sveitserstilbygnigner sammen med lys oker som hovedfarge. Bildet under viser østveggen på stasjonen sommeren 2010. Hovedfargen er nærmest identisk med den fra 1909, mens bygningsdetaljene har fått en mørkere «dodenkop»-farge.

Farger på Grindvoll stasjon etter nymalig i 2010

Sommeren 2012 ble sydveggen også malt.

Denne sommeren (2013) er godshuset i ferd med å bli malt.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.