Inspeksjon av Grindvoll stasjon i 1999

«Tinnoset 2004 SRS» av SRS scandiline - Eget verk. Lisensiert under CC BY-SA 2.5 via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tinnoset_2004_SRS.jpg#/media/File:Tinnoset_2004_SRS.jpg

«Tinnoset 2004 SRS» av SRS scandiline – Eget verk. Lisensiert under CC BY-SA 2.5 via Wikimedia Commons – https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tinnoset_2004_SRS.jpg#/media/File:Tinnoset_2004_SRS.jpg

En sommerdag i 1999 var vi på tur til Rjukan. Jeg hadde vært interessert i jernbanehistorie i mange år, så vi la turen innom Tinnoset stasjon i sydenden av Tinnsjøen. Nettopp ved denne vakre stasjonen kom vi inn på tanken om å leie eller kjøpe en stasjonsbygning av NSB. Det ville jo være en flott måte å kombinere både fritid og interesse på.

Vi tok derfor kontakt med NSB høsten 1999 for å sjekke om de kunne ha en stasjonsbygning til salgs. Blant flere bygninger ble Grindvoll stasjon nevnt, nærmest i en bisetning, da denne var brannskadet etter en brann i 1998.

Vi bestemte oss for å ta en lang søndagsutflukt for å kikke på de ulike alternativene. Turen skulle gå helt til Etnedal, der NSB ville selge en vokterbolig. Vi la turen innom Grindvoll på vei oppover.

Skilt mot Grindvoll stasjon

Da vi kom til det vesle stedet vest i Lunner kommune ble vi betatt av den gamle ærverdige bygningen i jugendstil. Selv om vi rakk å beskue et par bygninger til på denne søndagsturen var konklusjonen klar: Bygningen på Grindvoll var interessant! Spørsmålet var bare: Hvor skadd var stasjonen?

På utflukt til Grindvoll i september 1999

Vi tok kontakt med NSB og fikk låne nøkler for å kikke nærmere på tilstanden. Spenningen var stor en helg senere på høsten da vi åpnet døren. Det første som slo mot oss var lukten av brann. En spesiell lukt som vi fremdeles kan huske – sterkt knyttet til det første halvåret med oppussing.

Det viste seg at bærende konstruksjoner så ut til å være uskadd. Men overflaten i oppgangen og stort sett hele andre etasje var brannskadd – det kunne se ut som om noen hadde brukt varmluftspistol på hele inventaret i andre etasje.

De følgende bildene viser tilstanden til stasjonen i 1999.

Oppgang

Kjøkken

Hull i golvet – noen har inspisert eventuelle golvskader

Ovn i stue

Brannskadd dør i gang i 2. etasje

Smeltet lyspære i taket i gangen i andre etasje

2 tanker om “Inspeksjon av Grindvoll stasjon i 1999

 1. Anders Grimenes

  Dette var interssant. Brannskadene ser omfattende ut. Imponerende skrapearbeid.Spørsmål: Hvordan gikk det med røyklukt? Er det blitt gjort spesielle tiltak, eller ga den seg etterhvert?
  (Jeg er dessverre i samme situasjon med et flott sveitserhus fra 1878, og ble litt «høy» da jeg så i Fortidsminnevern alt det fantastiske dere har fått til!!)

  Svar
  1. Tommy

   Hei, og takk for hyggelig kommentar!

   Jeg husker veldig godt den litt sure røyklukta i bygget da vi begynte på restaurering i 2001. Vi tok kontakt med et firma i Bergen (husker dessverre ikke hvilket) for å spørre om råd. Vi fikk da tips om å bruke et par strøk med Benarolje før vi begynte med malingen. Poenget var å binde soten og unngå røyklukt. Jeg tror kanskje vi tynnet oljen litt med White Spirit.

   Vi har ikke vært plaget med røyklukt i ettertid. Men det lukter nok litt annerledes inne enn i nye hus.. slik det skal gjøre 🙂

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.